ისტორია

საქართველო – ღვინის სამშობლო

 

მეცნიერებმა დაადასტურეს, რომ მეღვინეობა სათავეს სწორედ საქართველოდან იღებს. ქართველი ხალხის მიერ მოყვანილი მოსავალი უძველესია მსოფლიოში და 8000 წელს ითვლის. სწორედ იგივე ანტიკურ მეთოდებს იყენებენ დღესაც თანამედროვე საქართველოში ღვინის დასაყენებლად. ქვეყანაში 500-ზე მეტი ადგილობრივი ვაზის სახეობაა, რაც კიდევ ერთხელ ხაზს უსვამს, რომ ღვინის დამზადების ტრადიცია აქ უამრავ წელს ითვლის.

ქვევრის ღვინო – მეღვინეობის უძველესი ტრადიცია

 

ქვევრის ღვინო ქართული მეღვინეობის კულტურის მთავარი ნაწილია. ძველი ქართველები ქვევრს იყენებდნენ ღვინის შესანახად და დასაძველებლად. ტრადიციის მიხედვით, ღვინით სავსე ქვევრს მარხავდნენ მიწის ქვეშ და აჩერებდნენ 6 თვე 12-15 გრადუსზე, რათა მიეღოთ ღვინის საუკეთესო არომატი.